Ajattelemme luontoa


..ja tulevaisuutta ja meitä ka
ikkia

Suomalainen mänty (Pinus Silvestris) ja kuusi ovat ylivertaisia rakennusmateriaaleja, jotka luonto itse on muokannut. Uusi teknologia on tehnyt puun paluun mahdolliseksi - ja välttämättömäksikin, jos ajattelemme itseämme ja ympäristöää.

Hirsiseinän hengittävyys ja allergiat:
Hirsitalo hengittää, joten huoneilman kosteus pysyy optimaalisena. Oikea kosteus torjuu bakteereja, sieniä ja viruksia. Tästä syystä hirsitaloa suositellaan allergisille ja henkitysinfektioihin taipuville, ja happirikas ilma piristää meitä kaikkia.

Sisälämpö: Hirsi on ns. hygroskooppinen materiaali. Se siis kykenee varastoimaan lämpöä itseensä. Näin sisätilat pysyvät kesällä viileinä ja talvella lämpiminä.

Lämmöneristys: Hirren lämmöneristyskyky on hyvä. Riittävän paksuista hirsistä tehty hirsitalo sopii Suomessakin talviasuttavaksi jo sellaisenaan, mutta energian kallistuessa lisäeristeiden suosio kasvaa.

Metsien uusiutuminen: Maailmalla Suomi tunnetaan Nokiasta ja metsäteollisuudestaan. Talousmetsien hoidosta Suomessa on maailman johtava tietämys, ja metsät kasvavat tehokkaasti. Yhden kesäpäivän lisäkasvu on yli 1000 km pitkä pino, jos pinon mitat ovat 1 x 1 m – pino ulottuisi siis Helsingistä syvälle Lappiin.

Tuotannon ympäristövaikutukset: VTT:n rakannustuotannon laboratorio Tampereeella on tutkinut talonrakennuksen energiasisältöjä. Puurakenteisen ulkoseinän tuottamiseen kuluu lähes neljä kertaa vähemmän energiaa kuin kiviseinän. Kuten tiedetään, energia on kaiken avain.
Tehtaalle ei jää mitään ympäristöhaittoja. Jopa purut puristetaan pelleteiksi ja poltetaan lämpövoimalassa.

Rakentamisen ympäristövaikutukset: Miltä näyttää tavallinen rakennustyömaa? Pelkästään Suomessa lasketaan, että kaatopaikalle menee 0,7 miljardin euron edestä tavaraa.
Hirsitalo tuodaan rakennuspaikalle siististi pakattuna. Hirret on tehtaalla työstetty millintarkasti, ja asennetaan sellaisenaan seiniin.
Myös muu puutavara on pääosin määrämittaista, joten niistäkään ei takkapuita kerry. Kaikki mitä tulee, menee talosi tarpeiksi

Puurakennus on Euraasian pohjoisen metsävyöhykkeen vuosituhantinen ratkaisu asumiseen.